Mimoza

Mimoza je lagani i jednostavni hotel kako mu i samo ime govori. Popularan je u božićno vrijrme , a može se poslužiti i na dočeku nove godine. Sastoji se samo od 2 sastojka šampanjca i narančinog soka i jednakom omjeru.Poslužuje se u ohlađenoj duguljastoj čaši za šampanjac ili u nedostaku nje može poslužiti i čaša za vino. Proslava nove godine može započeti možemo samo poželjeti lijepu novogodišnju čestitku i dobru zabavu.

Sastojci:
 
- 90 ml hladnog šampanjca
 
-90 ml ohlađenog soka od naranče.

 

Viski koktel Jameson Ginger and Lime

 Tri sastojka su dovoljna za ovaj osvježavajući koktel za koji i nepostoji  doslovan prijevod na hrvatski. Kvalitetni irski Jameson whiskey, sok od đumbira i limeta.U Irskoj se koristi schweppes ginger ale, koji se kod nas teško pronađe, ali se može koristi bilo koji đumbirov sok . Visoku, usku čašu ispunimo kockicama leda, ulijemo viski i sok od đumbira. Promiješamo, pa dodamo iscijeđenu limetu i dobili smo savršeno piće za vruće, ljetne dane. Tri puta destilirani Jameson viski odličan je aperitiv, a u mekšem gutljaju koktela možemo uživati nakon finog ručka ili večere.

Read more: Viski koktel Jameson Ginger and Lime

Cosmopolitan koktel

Cosmopolitan  koktel   se pojavljuje u nekim verzijama najsličnijima današnjem već 1980. godine. Ipak  je svoju popularnost posebno među ženama stekao u seriji "sex i grad" gdje je Carrie Bradshaw bio omiljeni koktel.Glavni sastojak je vodka(kvalitenije vrste), sok od brusnice ,cijeđeni limunov sok i triple sec(može poslužiti i Cointreaua ili u nedostatku liker on naranče).Sve sastojke sa dodatkom leda promiješamo u shakeru i serviramo u ohlađenoj velikoj martini čaši.Ukrasimo šnitom limete ili kako ga neki  u novije vrijeme serviraju sa komadičem frkane narančine korice.

Sastojci:

30 ml votke

100 ml Triple sec

50 ml limunova soka

15 ml soka od brusnice

led

Limeta ili naranča za ukras

 

French 75 koktel sa šampanjcem

Ovaj poznati koktel sa šampanjcem je prvi put serviran u  New York Bar u Parizu.french 75 koktel je imao takav učinak koji se uspoređivao sa osječajom granatiranja sa snažnim francuskom 75mm poljskim topom. Amerikanci ga nazivaju "75 Cocktail", ili "Soixante Quinze" na francuskom.Francuski 75 je postao popularan u Americi u Stork Clubu u New Yorku.Glavni sastojci su Gin,narančin liker,limunov sok i šampanjac.Priprema se tako da se sa mrvljenim ledom promješaju sastojci osim šampanjca koji se dodaje na na kraju .Ukrasimo sa komadićem narančine kore.

Read more: French 75 koktel sa šampanjcem

Cuba libre koktel

Sastojci:

1/2  iscjeđene limete
0,4-0,6 dcl ruma
1,2 dcl Cola-cole

Čašu napunimo do pola sa ledom  te stavimo tanku krišku limete.Stavimo rum te ga prelijemo sa svježe isjeđenom polovicom limete.Do vrha čaše dolijemo ledeno hladnu coca-colu.Poslužimo sa kriškom limete i slamkom.Prema legendi Cuba libre koktel je nastao kada je američki vojnik naručio coca-colu sa zdrobljenim ledom i iscjeđenom limetom.Toliko mu se svidio da su ga nastavili i dalje posluživati. Posluživao se sa Bacardi rumom, ali u da bude u duhu Kube i Havana club će se dobro uklopiti.