Domaći kokteli

 Kada poželimo raditi koktele koje vidimo na šarenim slikama ponekad nam trebaju pomalo egzotični sastojci i skupa alkoholna pića koja ne možemo kupiti u svakoj trgovini.Postoje i domaći kokteli koji su pomalo zapostavljeni sa sastocima koji su lako dobavljivi ili ih čak u  večini slučajeva ih  imamo kod kuće.Za početak ćemo predstaviti baranjski koktel koji se sastoji od sam 3 osnovna sastojka  domaći sok od bazge, rakija šljivovica i led .U čašu od 3 deci ulijemo 1 deci šljivovice, 1 deci soka od bazge te ostatak nadopunimo sitnim ledom te sve promiješamo.

Šljivovica nije nepoznat sastojak ni u bogatijim i pomalo egzotičnim koktelima dokazuje to i koktel «Zorro»  koji je našao svoje mjesto u knjizi „The New American Bartender’s Guide“. Koktel se sastoji od Tekile , šljivovice,šećernog sirupa te soka od limete.  Svi sastojci se promiješaju sa ledom  te se čaša na kraju ukrasi kriškom limete.

Na kraju dolazi jedan sezonski koktel sa lubenicom.Za koktel nam treba četvrtina zrele lubenice (1kg) koju narežemo na kockice koje smo prethodno očistili od koštica.Kockice usitnimo u mikseru te sve skupa stavimo u veću posudu u kojoj smo prethodno pomiješali vodu smeđi šećer, limunov sok i zdrobljeni led.Poslije dodamo listiće metvice i martini bianco, te ostavimo da se hladi desetak minuta.

 

0,5l vode

1kg lubenice

20g smeđeg šećera

listovi metvice

3 iscijeđena limuna

1 dl martini bianca

led

 

Kokteli su sve popularniji na djevojačkim večerama,vjenčanjima i ostalim zabavama, pa je ponekad poželjno za takve bitne događaje angažirati catering da sve bude na profesionalnom nivou.U takvim prigodama preostaje samo dobra zabava uz vrhunske koktele.